Internet prezentacija koristi "kolačiće". Nastavkom prelistavanja internet prezentacije saglasni ste sa korišćenjem "kolačića"!
Objavljeno: 15. decembar 2021.

Kako rešiti najdosadnije alge, gljive i bakterije koje na prave problem u akvarijumu

Prva na redu je zelena tačkasta alga. To je najnormalnija i najmanje problematična alga. Nju čistimo sa stakla sunđerom ili skreperom ili žiletom. Sa kamena i drveta čiste je algari i to najbolje: Otocinklusi, Ancistrusi ili Black Helmet puževi. Chihiros doctor ili Twinstar nano su skupi i realno je pitanje koliko deluju.

Sledeća je braon praškasta alga koja se javlja na podlozi, a najviše dolazi do izražaja na svetlom pesku. Nju možemo da rešimo redovnim sifoniranjem dna. A jedu je i isti algari koji jedu i zelenu algu: Otosi, Anciji i Black Helmet puževi. 

Bela buđ na drvetu je normalna pojava na drvetu kada se ubaci u akvarijum. Jedu je platike, gupike, moliji, anciji, otosi i opet helmeti.

Staghorn alga je česta kod sveže formiranih akvarijuma i tamo gde ima viška fosfata i silikata. Treba se ukloniti fizički i ubaciti preparate tipa Phosguard, Phosex i Silicatex u filter. 

Končasta alga se javlja kad imamo višak fosfata - mnogo riba, loš režim prihrane, prljav filter. A javlja se na jakom svetlu. Sprečavamo je korišćenjem Seachem flourish Excela sa CO2 i dobrim režimom prihrane biljaka uz redovno čišćenje filtera. Jedu je Amano kozice, Black moli i ostale živorotke. Trebamo je ukloniti fizički koliko god je moguće. Pri jakom napadu obavezaj je hidrogen tretman i to 3% Hidrogen peroksid 1ml na 1l vode poprskati špricem po algi i 15ak minuta od tretmana promeniti 50% vode.

Crna bradata alga se javlja kada imamo viša gvožđa, fosfata i silikata. Što je voda tvrđa to će uklanjanje alge biti teže. Fizičko uklanjanje je jako teško i uzaludno. Preventiva je dobar režim prihrane, dosta CO2 i dobar protok. Ako se pojavi, onda se tretira hidrogenom kao i končasta ali moramo biti uporniji i obezbediti i zasenjivanje kao i ubacivanje malih sijamskih algara, koji jedini jedu ovu algu. Dobro je ubaciti i Phosguard ili slično u filter. 

Cianobakterija dođe od negde i razvija se polako dok ne krene da se širi. Pošto je bakterija ona nema nikakve veze sa prihranom i svetlom. Dok je u podlozi rešava se hidrogenom ali kad se raširi po biljkama, onda je treba rešavati Eritromicinom i to 250mg na 50l nakon promene vode uz ponavljanje posle 3 dana. UVC filter značajno usporava njeno širenje. 

I za kraj zelena voda ili bela voda - plivajuće alge ili protozoe koje se razviju u vodi. Mogu se rešiti jedino totalnim zamračivanjem od 10dana ili UVC filterom za jedan dan.