Internet prezentacija koristi "kolačiće". Nastavkom prelistavanja internet prezentacije saglasni ste sa korišćenjem "kolačića"!
Objavljeno: 16. decembar 2021.

Ovo su stvari koje nikako ne trebaš da radiš ako želiš da budeš zadovoljan svojim akvarijumom

Prvo, ako hoćeš da akvarijum bude super a ne znaš ništa o tome onda je najbolje da angažuješ profesionalca da ti ga napravi i održava. Ali ako hoćeš da lep akvarijum napraviš sam a pritom nemaš vremena da čitaš, moram da te razočaram. Pre kupovine obavezno krenite da čitate, guglate, tražite što više informacija na fesju, instragramu, a najbolje je da nađete neku knjigu. Ako hoćeš brz izvor informacija možeš zapasti u zamku jer ćeš otići na neku od fejsbuk grupa punu dokonih ljudi koji će želeti da ti pokažu svoja ograničena znanja. Ako to i uradiš onda pitaj za što konkretniji problem i gledaj da slušaš samo one koji imaju šta da pokažu - znači prvo pogledaj slike i snimke akvarijuma onoga ko te savetuje. 

Sledeći problem je ako se informišeš jedino u lokalnom pet šopu. Velika većina lokalnih pet šopova je potpuno nekompetentna za akvarisitku i njihov biznis model je da žele da rodaju početnicima nešto brzo i jeftino. Često početnici poslušaju prodavca iz pet šopa i kupe kuglu i japanku i akvarijum je uvek mutan, ribe u lošem stanju i najčešće batale hobi kada ribe uginu. 

Ako hoćeš veliki akvarijum ali da prođeš jeftino, moraš da shvatiš da na svemu može da se uštedi ako si spreman da smanjiš kvalitet i očekivanja. Postoji jasna zavisnost od dimenzija akvarijuma i debljine stakla i ako radiš akvarijum od tankog stakla rizikuješ da staklo pukne. Ali najveći trošak u formiranju akvarijuma nije staklo, ni postolje, ni filter, već ono što ide unutra. Ako nemaš novca za veliki akvarijum, bolje je da uradiš manji ali kako treba. 

Sledeći problem je želja da se uštedi na filtraciji i svetlu. Tu se ide logikom: uzeću jeftin filter i svetlo jer sigurno oni skuplji rade isto ali kostaju više zbog brenda. Nema gluplje stvari nego uštedeti na filteru i svetlu. Filtracija je neophodna i to sa protokom od najmanje 5xzapremina akvarijuma na sat, a to znači najmanje 500l na sat za akvarijum od 100l, a što više to bolje. Optimum je x 10. Treba obratiti pažnju i na to da protok opada sa dužinom creva i visinom na koju se gura voda, a opada i sa zaprljanošću filtera. Kvalitet materijala, bešumnost, lakoća održavanja dolaze do izražaja tek kad uključite filter i onda vidite šta znači brendiran filter. Što je brend jači to ima dužu garanciju, a rezervni delovi postoje na tržištu, ali samo kod jakih brendova. 

Biljni akvarijum ne može bez svetla i CO2. Kvalitet svetla se ogleda u spektru i prodornosti svetla. Kvalitetna svetla su prodorna i imaju spektar sličan sunčevom uz dodatak spektra koji ističe boje - 6800-7000K. Led traka blješti i nema nikakvu prodornost. Na svetlu jednostavno ne može da se uštedi, a ko krene sa improvizacijom na kraju potroši mnogo više nego da je odmah kupio dobro svetlo. 

Očekivanja su isto veoma često nerealna - na primer kad hoćeš da ubacis zemlju za cveće u podlogu i napraviš tepih sa bonsaijem, ili šta god drugo uradio da napraviš sjajan skejp za male pare. Ponavljam, biljni akvarijum ne može bez kvalitetnog svetla, filtracije, sredstava za negu i CO2.

Još jedna greška je želja da se ubace ribe koje ti se sviđaju u neadekvatan akvarijum. Na primer nemaš para za veći akvarijum ali ćeš pustiti diskuse u manji zato što su mnogo lepi. Ili ćeš pusiti neonke u kocku od 30litara Ribe traže prostor i imaju određene navike - jatne ribe ne mogu pojedinačno, moraju u jato. Svaka riba traži određene uslove u smislu temperature, filtracije, načina uređenja akvarijuma i o tome se trebaš informisati pre nabavke. 

I za kraj - hoćeš super akvarijum ali nemaš vremena za održavanje. Ili čuo si da se akvarijum može održavati samo tako što se voda dolije i usisa dno. Ne može! Akvarijum mora da se održava. Biljni akvarijum sa CO2 mora da ima promenu 30-50% vode na 7-10dana. Takođe, moraju da se koriste sredstva za negu biljaka i pripremu vode. U principu nemoj da praviš akvarijum ako misliš da će se sam održavati. Ako nemaš vremena za održavanje - angažuj nekog.