Internet prezentacija koristi "kolačiće". Nastavkom prelistavanja internet prezentacije saglasni ste sa korišćenjem "kolačića"!
Objavljeno: 15. decembar 2021.

Prvi korak ka uspešnom formiranju akvarijuma je da se razmisli o prostoru. Tražite ideje i primera na instagramu, pinterestu, fejsu, guglu i gledajte slike. Za svaki prostor postoji adekvatno rešenje. Na osnovu prostora definišete dimenzije akvarijuma. Definišite i položaj u odnosu na na zid - da li uz zid ili po sredini ili između dve prostorije. Na osnovu postojećeg nameštaja definišite vrstu i boju postolja. 

Sledeći korak je ključan - pravljenje hardskejp modela. Na osnovu dimenzija i položaja akvarijuma napravite kičmu od drveta i kamena ili samo kamena ili samo drveta. Kad napravite model onda definišete da li i šta ćete i gde saditi od biljaka i kakvu ćete podlogu koristiti.

Sledeći korak je postavljanje akvarijuma i opreme. I to prvo se postavlja postolje, zatim mat između akvarijuma i postolja, pa akvarijum, pa svetlo pa filter

Prvo postavljamo hranljivu podlogu sa kulturom nitrifikacionih bakterija na dno, zatim slažemo drvo i kamen. Onda dodajemo soil samo tamo gde ćemo saditi i na kraju ubacujemo dekorativni pesak

Nakon toga sadimo, lepimo ili vezujemo biljke. Biljke sadimo pincetom, a pošto proces traje prskamo ih vodom da se ne osuše i uvenu.

Kad završimo sadnju punimo akvarijum. Možemo koristiti vodu iz česme i vodu iz reverzne osmoze. Ako korisitmo vodu iz česme obavezno pre punjenja stavljamo sredstvo protiv hlora. Punimo polako da mlaz vode ne iskopa biljke. Kad se napuni akvarijum pustimo filter i podesimo CO2 - 2mehura u sekundi na 100l. Podesimo grejač na 25-26C osim ako su u pitanju diskusi, onda pojačamo na 28. Namestimo tajmere za svetlo i CO2. 

Kad sve pustimo u pogon kreće cikliranje. U toku cikliranja bitno je menjati vodu i dodavati bakterije što ćešće. Što više soila ima to se češće mora menjati voda - svaki drugi dan prve nedelje, svaki treći druge i od treće nedelje može jednom nedeljno. U akvarijumima bez soila voda se ne mora menjati toliko često. Cikliranje traje najmanje sedam dana uz dodavanje bakterija ili do 20 bez dodavanja bakterija. Nakon toga se mogu pustiti životinje.