Internet prezentacija koristi "kolačiće". Nastavkom prelistavanja internet prezentacije saglasni ste sa korišćenjem "kolačića"!
Objavljeno: 17. jul 2021.

Pošto se dve male kocke 30x30x30 nikako nisu uklapale, rešio sam da napravim nešto neuobičajeno – akvarijum koji će biti dovoljno dugačak da izgleda veliko, ali dovoljno nizak i plitak da ne optereti previše policu. Smislio sam dimenzije 120x35x25 sa svetlom koje visi iznad vode na pola metra kako bi biljke rasle iznad akvarijuma. Formiran je u julu 2020 kao ryouboku sa Redmoor drvetom i seiryu premium dark kamenom koje sam izvadio iz dve kocke uz dodatak par većih grana. Sva podloga (lava i soil) je takođe izvađena iz kocki i ubačena uz dodatak jedne vreće Tropica soila. Napred monte carlo po sredini Hygrophyla pinnatifida, Anubias nane između i nazad rotale. Bokovi sa Echinodorus tennelusom. Što se životinja tiče – živorodke Sunset plati i Dumbo gupi uz sijamce i otose. Jednostavna postavka koja je od prvog dana radila super i gde je sve leglo.

 

Oprema je takođe preneta iz kocki – 2 OASE filtosmart thermo 100 sa CO2 art inline difuzorima i svetlo Week phoenix 120cm, koje sam kasnije zamenio sa Twinstar 1200SP.

Sam režim održavanja bio je veoma jednostavan, promena vode 50% jednom nedeljno, pri kojoj nije bilo potrebno dodavati bafere jer je seiryu sam dizao TDS sa 120 na 200 za nedelju dana. Ipak konstantno šišanje je bilo neophodno iako su biljke izlazile iznad vode. Tako da je više ličio na paludarijum. Ipak takav je poslužio kao inspiracija za 250x50x40 koji smo radili za klijenta proletos o kome će biti više reči kasnije.

 

Uglavnom, u aprilu smo rešio sam da ga totalno preuredim u iwagumi sa Maple leaf kamenom. Izvadili smo ribe, vodu, kamen, drvo i na postojeću podlogu postavili nov hardskejp i sve zalili Tropica soil powderom koji je zbog sitne graunulacije mnogo pogodniji za iwagumi i tepih biljke. Posadio sam napred monte carlo, Nazad na bokove Elecharis accicularis, oko kamenja Riccardia graffei i nazad po sredini Echinodorus tennelus green i Blyxu japonicu. Pošto moj stil podrazumeva biljke koje izlaze iz vode, ubacio sam Echinodorus ozelot pozadi.

Hyphesobrycon amandea ili ember tetra je legla samo tako, uz otose, Amano kozice i Helena i Black helmet puževe. Posle dva meseca tepih se formirao i sad ga redovno šišam, ostalo puštamo da divlja za sada.

Poseban izazov kod iwagumija je borba sa Staghorn i končastom algom koju čistim ručno kad se pojavi, pošto će Hydrogen upropastiti Monte Carlo. Što se prihrane tiče – Seachem po kalendaru ali sa Fosfatima jednom nedeljno i to pola doze.