Internet prezentacija koristi "kolačiće". Nastavkom prelistavanja internet prezentacije saglasni ste sa korišćenjem "kolačića"!
Objavljeno: 17. jul 2021.

Kocku sam koncipirao kao iwagumi od dragon kamena i ovo je akvarijum sa kojim sam se najviše patio. Formiran je u martu 2020 i tada sam objavio prvi tekst o njemu. Od starta je povezan na 2 OASE Filtosmart thermo 300 filtera sa CO2 art inline difuzorom i OASE Cleartronic 7w UVC filter. Ono što se menjalo su svetla – prvo je bilo Week Rocket pa Week Arc i na kraju sam stavio Twinstar 600SP koji je još uvek tu.

 

Iwagumi sa Eleocharisom pozadi i Glossostigmom napred se vrlo brzo pokazao kao neodrživ, pa sam ga pretvorio u neku brazilsku formu – iwagumi sa visokim stablastim biljakam pozadi. Međutim problem koji se redovno javljao su končaste alge koje sam rešavao uglavnom hydrogenom. Drugi izazov su Rotale koje su morale da se šišaju na nedeljnom nivou. Treći izazov je cyanobacteria koju sam par puta rešavao Erytromicinom – 250mg na 50l.. izmrvite tabletu ubacite u šejker da se rastopi i sipate u vodu. Posle 3 dana promenite 50% vode pa ponovite ako treba. Onda intenzivno dodajete Seachem pristine da revitalizujete bakterije.

Ipak akvarijum je imao zaista odličnu dubinu i strukturu. Takođe sam pogodio i kombinaciju riba: Apistograma cacatuides i kraljevske neonke uz sijamce i otose. Međutim, potreba da se smanji vreme provedeno uz ovaj akvarijum (uz 12 drugih naših i još 4 koje održavamo) stvorila je ideju da se on preuredi. I to smo uradili na proleće 2021. Nov koncept je tzv Ryouboku – sa drvetom koje izlazi napolje i kamenom uz beli pesak napred. Pošto je akvarijum u uglu napravio sam trouglastu kompoziju koja se spušta ka levo boku akvarijuma. Odlučio sam da od drveta iskoristim stare panjeve vinove loze na koje sam načičkao Microsorume i Christmass moss, a nazad sam ubacio biljke koje su rastu napolju kao što su Ammania multiflora, Hygrophyla polysperma, Hygrophyla rosaenervig, Rotala rotundifolia, Althernathera purple i mini, Ludwigia inclinata cuba. Jedan dobar deo je iskorišćen za Staurogynu i Hydrocotyle tripartitu. Nešto malo Crypti, Rotala colorata na drvetu (o da raste bez greške) i Hygrophyla pinnatifida. Divlje i sa ciljem da sve ode napolje.

 

Sam proces promene skejpa je bio jendostavan – iz starog akvarijuma smo izvadili vodu i vratili podlogu i istu tu vodu i posle par dana ribe. Dodali smo i Corydorus lasere i Ancistruse. I sve je delovalo OK dok nisam primetio da voda smrdi posle 10 dana i da se biljke tope od korena ka vrhu, naime sve što je bilo zasađeno krenulo je da propada. Onda sam izvadio sve biljke, isekao staro korenje, ostavio samo vrhove, pojačao CO2 i krenuo da pored klasičnog dodavanja Seachem đubriva po kalendaru, svaki dan dodajem Seachem Advance. Advance je fitohormon koji pospešuje puštanje izdanaka, listova i korena. Već posle nedelju dana biljke su se ukorenile i nastavile da rastu. Uglavnom, ova postavka je aktivna već tri meseca i sve solidno funkcioniše. Održavanje pored promene 50% vode jednom nedeljno, podrazumeva sifoniranje svetlog peska JBL Sansibar river. Za to korisitmo JBL Aquaex 45-70. Ne šišam ništa, mada vadim viškove Hydrocoryle tripartita da ne bi skroz preovladala.