Internet prezentacija koristi "kolačiće". Nastavkom prelistavanja internet prezentacije saglasni ste sa korišćenjem "kolačića"!
Objavljeno: 16. jul 2021.

Kad sam formirao ovaj akvarijum u februaru 2020-te nazvao sam ga „Ivica šume u jesen“. Tada sam slušao Josh Sima i priču da akvarijum mora da ima temu. Posle par meseci sam skontao da mi više prija da guram svoj stil – nature akvarijume, nasuprot diorami koja treba da imitira scene iz prirode. Od tada, koristim prirodu kao inspiraciju za sopstveni umetnički izraz i sve radim u svom stilu. Mislim da se aquascaping previše okrenuo diorami i imitiranju brda, dolina, kanjona, šuma, itd i želim da budem jedan od onih koji će se truditi da svojim stilom aquascaping vrati korenima.

 

Uglavnom na slici ispod se vidi evolucija ovog akvarijuma. A različite faze u razvoju su izledale ovako:

 

O samom formiranju možete čitati ovde, a u ovom tekstu biće reči o onome šta se dešavalo od marta 2020 do sada.

Akvarijum je imao problem sa infuzorijom koji smo rešili dodavanjem OASE Clear tronic 9W UVC filtera. Za dva dana voda se iskristalisala. Sledeći napredak što se kvaliteta vode tiče bilo je ubacivanje Seachem acid i alkaline buffera. Zašto – pa zato što je nemoguće sa Seachem equilibriumom napraviti TDS 120 sa KH4, ali ja sa bufferima to moguće. I to sve uz ph 6.8 i 4 mehura CO2 u sekundi. Kada KH ne bi bio 4, ph bi vrtoglavo padao ispod 6. Pričao sam sa par akvarista koji imaju ovaj problem i kojima se biljke tope. Možda deluje kao problem za advance aquascapere i uzgajivače biljaka, ali svako ko bude napredovao u ovom hobiju doći će do ovog problema. Pored buffera posle zamene vode dodajemo Seachem prime, Seachem Clarity i Seachem pristine. 

Revolucija se desila u maju kada nam je stigao prvi uvoz Twinstara i 900SP. I kada smo prebacili akvarijume na Sechem flourish đubriva. Prvi problem koje je to pratio je bila eksplozija BBA koji sam rešavao hydrogenom u početku i zasenom kasnije – naime BBA je najviše hvatala Bucephalandre pa sam ih sve zasenio Microsorumima. Tada sam postavio i dva cilja – ovaj akvarijum treba da bude mesto za raritete i skupe biljke i ne sme da zahteva mnogo vremena za šišanje. BBA je rešen do juna – hydrogen 3% 1ml na 1l po algama direktno dva tretmana. Kolateralna šteta je bio Micranthemum monte carlo, koji je pobeleo i propao. Oporavio se posle dve nedelje. Ali zasena je učinila svoje i alga se više nije širila. Pomoglo je i to što sam preventivno ubacio 20 sijamaca (kasnije izbacio 10). Inače svetlo gori 8 sati, a CO2 se pali dva sata pre paljenja svetla i gasi dva sata pre gašenja svetla. Sve je povezano na smart utičnica kojima upravljamo preko aplikacije na telefonu. 

Postepeno sam radio sve da povećam površinu pod retkim biljakama. Izbacili smo Rotale i Monte carlo, a ubacili Marsilea crenata i hirsuta, nekoliko Crtyptocoryne, Anubias nangi i gold i stalno dodavali nove Buce, Bolbitise i Fissidens. Smanjili smo i površine po Microsorumima. Naravno kako su biljke rasle trebalo im je više kalijuma – pa sam modifikovao proporučene doze – od jeseni 2020 dodajemo Kalijum svaki dan, čime smo preporučenu dozu pojačali tri puta. Pored Kalijuma dodajemo i Seachem phosphorus, nitrogen, advance, trace, flourish, excel i iron. Đubriva dodajemo sat vremena pre paljenja svetla. U akvarijumu se nalaze sledeće vrste biljaka:

 1. Bucephalandra catharine 
 2. Bucephalandra deep purple 
 3. Bucephalandra lamandau 
 4. Bucephalandra wavy leaf
 5. Bucephalandra Brownie Brown 
 6. Bucephalandra Copper
 7. Bucephalandra Theia blue
 8. Bucephalandra Mini catharine 
 9. Bucephalandra Rainbow
 10. Bucephalandra Velvet leaf 4 
 11. Bucephalandra Black curly 
 12. Bucephalandra crocodile land
 13. Bucephalandra sp hades
 14. Bucephalandra biblis
 15. Bucephalandra apple leaf
 16. Bucephalandra super blue
 17. Bucephalandra pygmaea capit
 18. Bucephalandra brownie pixie
 19. Bucephalandra red
 20. Bucephalandra brownie phanthom mini
 21. Anubius nana pinto
 22. Anubias nana petit 
 23. Anubias nana gold
 24. Anubias nangi
 25. Anubias gracilis
 26. Anubias barteri
 27. Cryptocoryne pygmaea 
 28. Cryptocoryne veinghera
 29. Cryptocoryne parva 
 30. Cryptocoryne albida
 31. Cryptocoryne flamingo
 32. Cryptocoryne balanse
 33. Cryptocoryne wenditi Green 
 34. Cryptocoryne wenditi tropica 
 35. Cryptocoryne wendtii kompakt
 36. Cryptocoryne walkeri
 37. Cryptocoryne undulata 
 38. Lagenandra meeboldii
 39. Piptospatha ridlei 
 40. Microsorum trident
 41. Microsorum windelow
 42. Microsorum mini 
 43. Microsorum narrow
 44. Microsorum needle leaf 
 45. Bolbitis sp baby leaf
 46. Bolbitis heudeloti 
 47. Micranthemum monte carlo 
 48. Althernathera reinecki rosaenervig 
 49. Eleocharis vivipara 
 50. Riccia fluitans 
 51. Vesicularia weeping moss
 52. Fissidens 
 53. Hydrocotyle tripartita japan
 54. Marsilea hirsuta 
 55. Marsilea crenata 
 56. Valisneria nana 
 57. Nymphoides aquatica 

Životinje su zbog korone kasnile, naravno. Prvo su došli sijamci i otocinklusi sa 30 rodostumusa i 30 simulansa. Onda sam ubacio dva para Ramireza, pa Nanostomus marginatuse i bekfordi-je. Na kraju sam ubacio i Black moli da kontrolišu končaste alge. Naravno tamo su i Amano kozice – ubačeno 30ak i Neocaridina red sacura (ubačeno 80). Od hrane koristim mix Tropical asta color i Tropical spirulina super forte uz dodatak za kozice u vidu Glass Garten Shrimp dinner i Mineral junkie koje dodajem jednom nedeljno. Ribe hranim 6 dana nedeljno - u danu kada menjam vodu ne hranim ribe. 

 Od tehnike je sada prisutno svetlo Twinstar II 900SP (šteta što se više ne proizvodi, ali sada postoji III generacija), filteri OASE Biomaster Thermo 350 x 2, OASE Cleartronic 9W uz CO2 art inline difuzore 16/22. Od cevki koristimo iskuljučivo stakle Skimer cevi 16/22 i Lily cevi 16/22.

Održavanje – svake nedelje 50% vode. Svake druge nedelje čišćenje cevi. Jednom mesečno pranje predfiltera. Biljke vadim i proređujem po potrebi – nema obaveznom šišanja jer su sve velike biljke puštene da rastu iznad vode. Jedino šišamo redovno Marsileu i Alternatheru rosaenervig

 

Plan je da ovaj akvarijum i na dalje nastavi da se razvija prirodno i divlje.