Internet prezentacija koristi "kolačiće". Nastavkom prelistavanja internet prezentacije saglasni ste sa korišćenjem "kolačića"!
Objavljeno: 19. jul 2021.

 

Klijent je inspiraciju za ovaj akvarijum dobio gledajući u galeriji naš dugački 120x35x25, rekao je hoću ovo samo duplo duže. Naravno, malo smo modifikovali strukturu pošto je zahtev bio da se gleda sa dve strane – tj. da kancelariju podeli na dva dela, a da zaposleni koji sede sa obe strane akvarijuma mogu podjednako uživati u njemu. 

Od tehnike postavili smo:

 

 

Od Hardskejpa korisitili smo vinovu lozu i 65kg manten kamena. Kao podlogu koristili smo Dennerle Deponit 10u1 preko kojeg smo stavili Dennerle Scapers Soil i Sansibar river kao dekorativnu podlogu. 

Od samog starta ovaj akvarijum ima dva izazova – bunarsku vodu sa viškom gvožđa i amonijakom i dnevno svetlo pošto se nalazi ispod krovnih prozora. Oba problema smo uspešnu rešili na sledeći način. Dnevno svetlo i rizik od eksplozije algi i infuzorije rešava UVC filter koji efikasno rešava i eventualne bakterije iz bunarske vode. Drugi korak je balansiranje sredstava za pripremu vode – Seachem Clarity i Prime i sredstava za negu biljaka – Seachem Flourish Pottassium i Tropica zelena.

Svetlo je dosta jako ali je postavljeno visoko iznad vode kako bi se biljke razvijale i iznad vode. Ovo je treći izazov sa kojima se borimo sada – pošto neke biljke ne uspevaju baš najbolje iznad vode jer je prostorija velika i nema dovoljno vlage u vazduhu. Za sada nam uspeva Ammania multiflora, Althernatera mini, sa druge strane Hygrohyla rosaenervig koja odlično uspeva iznad vode kod nas u galeriji, se ovde suši. Ono što čekamo su Bolbitisi i pinatifide da izađu napolje – za šta je potrebno strpljenje. Mada, konačnu zamišljenu formu još uvek nismo postigli. Ribe su pravi ukras ovog akvarijuma, jer zbog njegovih dimenzija mogu da plivaju opušteno i u većem jatu. U njemu je 200 Keri Super Blue tetri sa Ember tetrama, Rodostomusima, Kraljevskim neonkama, Blek molijima, Sunset platikama, Gold Ramirezima, Sijamcija, Ancistrusima i Blue drim kozicama.

 

Održavanje ovog akvarijuma podrazumeva – promenu 50% vode svake nedelje uz sifoniranje peska i čišćenje stakala od algi i čišćenje cevi i predfiltera svake druge nedelje.